Min Grundlovstale 2017

Min Grundlovstale 2017

Grundlovsdag er en årligt tilbagevendende fejring af indførelsen af den første danske grundlov den 5. juni 1849.

Hvert år fejres dagen med især politiske taler rundt om i landet, da dagen ofte også ses som en fejring af det danske demokrati. Ledende politikere har via deres respektive organisationer foretrukne steder, hvor de traditionelt afleverer deres budskaber, der både handler om demokratiets principper og om aktuelle politiske problemstillinger.

Dette kan man læse hvis man googler ordet “Grundlovsdag”.

Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke rigtig har noget specielt forhold til Grundlovsdag.
Jeg ved at den blev indført i 1849 og opdateret i 1915 da kvinderne fik valgret og igen i 1953.

Men derudover ved jeg faktisk ikke rigtig noget. Jo det passer ikke. Jeg ved at man kan se Grundloven på Christiansborg i vandrehallen.

Grundlovsdag er først og fremmest en festdag hvor vi kan fejre vores demokrati. Noget som vi kan være stolte over i vores lille land. Det er ikke noget vi må tage for givet og som en selvfølge. For det er det ikke. I nogle lande lever de i en diktaturstat hvor alt bliver bestemt foroven og hvor man ikke selv må have en mening.

Netop dette med demokrati gør også at jeg bliver lidt ked af når vi nogle gange kan se hvor lav stemmeprocenten kan være til kommunalvalg og folketingsvalg. Vi har virkelig fået en gave når vi med stemmekortet kan gå hen og sætte kryds ved det parti eller den kandidat som vi gerne vil have til at repræsenterer os i byrådet eller folketinget. Det er så vigtigt at vi forsøger at sætte os lidt ind i vores samfund og at vi ikke bare lader det hele stå til.

Det vil jeg meget gerne at du tænker på næste gang vi skal til stemmeurnerne og det skal vi faktisk meget snart. Til efteråret er der kommunalvalg hvor vi skal bestemme hvem der skal have magten de næste 4 år i kommunerne.

Jeg ved allerede hvem som skal have min stemme.

Gør du?

Rigtig god Grundlovsdag.